India GK Quiz Set 23

By | January 8, 2021

India GK Quiz Set 23

Q322. The Rubber Research Institute of India is located in
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Punjab
(d) Jammu and Kashmir

Answer: (a) Kerala

Q323. India’s first telephone service in the private sector was launched in 1998 at
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Bangalore

Answer: (b) Mumbai

Q324. The Central Marine Fisheries Research Institute is located at
(a) Goa
(b) Cochin
(c) Cuttack
(d) Visakhapatnam

Answer: (b) Cochin

Q325. India’s first Techno Park is located in
(a) Bangalore
(b) Pune
(c) Mumbai
(d) Thiruvananthapuram

Answer: (d) Thiruvananthapuram

Q326. The National Institute of Oceanography is located in
(a) Kerala
(b) Goa
(c) Odisha
(d) Andhra Pradesh

Answer: (b) Goa

Q327. Which state in India has the highest percentage of schedule tribe population
(a) Nagaland
(b) Tripura
(c) Mizoram
(d) Meghalaya

Answer: (c) Mizoram

Q328. The headquarters of the Tobacco Board is located in
(a) Indore
(b) Pune
(c) Guntur
(d) Puri

Answer: (c) Guntur

Q329. The Kargil operation was named as
(a) Operation Snow Fox
(b) Operation Vijay
(c) Operation Blue Star
(d) Operation Victory

Answer: (b) Operation Vijay

Q330. Which one is India’s first indigenously build missile boat
(a) Maitri
(b) Chitra
(c) Gangotri
(d) Vibhuti

Answer: (d) Vibhuti

Q331. The National Botanical Garden is located at
(a) Kolkata
(b) Pune
(c) Chennai
(d) New Delhi

Answer: (a) Kolkata

Q332. National Environmental Engineering Research Institute is located at
(a) Nagpur
(b) Ranchi
(c) Guwahati
(d) Shillong

Answer: (a) Nagpur

Q334. Which one is the first open defecation state in India
(a) Himachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Mizoram
(d) Kerala

Answer: (b) Sikkim

Q335. Which river in India is also known as Satadree
(a) Beas River
(b) Chenab River
(c) Ravi river
(d) Sutlej River

Answer: (d) Sutlej River

Q336. Who is also known as the Father of Indian Ecology
(a) Raman Sukumar
(b) Sarath Kumar
(c) Madhav Gadgil
(d) Ramdeo Misra

Answer: (d) Ramdeo Misra

Q337. In which year Ministry of Human Resource Development was established
(a) 1972
(b) 1980
(c) 1985
(d) 1992

Answer: (c) 1985